Aşağıdakilerden hangisi kurumsal yönetimin ilkelerinden biri değildir?

Kurumsal yönetim ilkeleri nelerdir?

Kurumsal yönetim teorisi ve kurumsal yönetimle ilgili düzenlemeler dört temel ilke üzerine odaklanmaktadır; adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk.

Kurumsal yönetimin temel amaçları nelerdir?

Kurumsallaşma ve kurumsal yönetimin temel amacı bir kurumun devamlılığı belli kişilerin varlığına bağlı olmayan bir ‘sistem’ oluşturmaktır. Genellikle şirketin kurumsallaşması Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim olarak iki boyutlu olarak ele alınır.

Aşağıdakilerden hangisi kurumsal yönetişim ilkelerinden yönetim kurulu üyelerinin pay sahiplerine karşı hesap verme durumu karşılayan ilkesidir?

Hesap verebilirlik ilkesi, yönetim kurulunun tepe yönetim performansını bağımsız bir şekilde izlemesini ve tepe yöneticilerin hissedarlara karşı hesap verebilirliğinin temin edilmesini gerektirmektedir.

Şeffaflık ilkesi ne demek?

Kurumsal yönetim ilkelerinden şeffaflık ilkesi, şirketle ilgili olarak ticari sırlar dışında kalan tüm finansal ve finansal olmayan bilgilerin zamanında, doğru, anlaşılabilir, kapsamlı ve kolayca analiz edilebilir bir biçimde sunulmasını ifade eder.

Kurum ilkeleri nedir?

Kurumsal yönetimle ilgili düzenlemeler dört temel ilkeye odaklanmaktadır: Adillik, Şeffaflık, Hesap verebilirlik ve Sorumluluk. Adillik ilkesi, şirket yönetiminin bütün hak sahiplerine karşı eşit davranmasının ifadesidir.

Yönetimin temelleri nelerdir?

Planlama, örgütleme, yönlendirme ve kontrolden oluşan işletmenin dört fonksiyonunun, yönetimin tarihi alt yapısının, örgütsel kültür ve çevrenin yanı sıra küresel çevrede yönetimin, sosyal sorumluluk ve etik, karar verme gibi konuların anlaşılması, liderlik teori ve uygulamalarının aktarılması.

Kurumsal yönetim teorileri nelerdir?

Bu teoriler Vekâlet Teorisi, Paydaş Teorisi, Temsil Teorisi, Yönetsel Egemenlik Teorisi, Miyop Piyasa Teorisi, İşlem Maliyeti Teorisi ve Kaynak Bağımlılığı Teorisi olmak üzere yedi gruba ayrılarak irdelenmiştir.

Kurumsal yönetim ilkeleri uyum raporu nedir?

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan ve tüm borsa şirketlerinin faaliyet raporlarında ayrı bir bölüm olarak yer alması gereken 27 ana başlıktan oluşan bir rapordur.

Kurumsal yönetimin önemi nedir?

Kurumsal yönetişim; ülke içinde yer alan kurumların, ülkenin ticari hayatını daha sağlıklı ve kalıcı bir şekilde geleceğe taşıması açısından büyük bir önem taşıyor. Özellikle aile şirketlerinden kurumsal yapıya geçen şirketlerde olan çöküntüleri de minimal düzeye indirmeyi sağlıyor.

Kurumsal yönetişim mekanizmaları nelerdir?

SPK’nın Kurumsal yönetim ilkeleri, pay sahipleri, kamuyu aydınlatma ve şeffaflık, menfaat sahipleri ve yönetim kurulu olmak üzere 4 bölümden oluş- maktadır. Kurumsal yönetimin etkin olarak uygulanabilmesi için kullanılan şirket içi mekanizmalardır. Bunlar yönetim kurulu ve mülkiyet yapısıdır.

Işletmelerde kurumsal yönetim nedir?

Kurumsal yönetim adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk bilinciyle tüm faaliyetlerini idare ve kontrol edebilmek üzere bir işletmenin yönetim felsefesinin gözden geçirilmesi ihtiyacına ışık tutan bir yönetim anlayışıdır.

Hesap verebilirlik ilkesi ne demek?

Hesap verebilirlik ilkesi, idarenin görev ve sorumluluklarını yerine getirirken her türlü eylem, işlem ile tutum ve davranışlarını amirlerine ya da kamuoyuna karşı açıklayabilmesi anlamına gelmektedir.

Kamu Yönetimi saydamlık nedir?

Saydamlık, yönetimin otoriter ve kapalı bir sistem anlayışından vazgeçmesi, halka yakınlaşarak onun etkilemesine açık olması demektir. Edinme Hakkı Kanunu’nun kabul edilmesiyle birlikte yürürlüğe girmiştir. Kanun’a göre herkes bilgi edinme hakkına sahiptir.

Yönetimde şeffaflık nedir?

Geniş anlamda yönetimde açıklık ve şeffaflık, halkın yönetim tarafından yürütülen iş ve işlemlerden haberdar olması, gerekli bilgi ve belgelere ulaşabilmesi, yönetime katılması, yapılanları denetleyebilmesi veya yanlışlardan hesap sorabilmesi gibi demokratik, temiz ve dürüst yönetim anlayışını ifade etmektedir.

Kamuyu aydınlatma ilkesi nedir?

Kamuyu aydınlatma ilkesi kapsamında kamuya sunulan bilgileri kullanacak taraflar arasında sübjektif bir ayrım yapılmamasıdır. Sunulan bilgilerin menfaat gruplarından bir grubun lehine diğer grubun aleyhine olacak şekilde raporlarda ve diğer belgelerde düzenlenmemesi ve sunulmamasıdır.

Kamu etik ilkeleri nelerdir?

KAMU GÖREVLİLERİNİN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ

  1. Görevin Yerine Getirilmesinde Kamu Hizmeti Bilinci. …
  2. Halka Hizmet Bilinci. …
  3. Hizmet Standartlarına Uyma. …
  4. Amaç ve Misyona Bağlılık. …
  5. Dürüstlük ve Tarafsızlık. …
  6. Saygınlık ve Güven. …
  7. Nezaket ve Saygı …
  8. Yetkili Makamlara Bildirim.

Etik ilkeler sözleşmesi nedir?

Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi, 5176 sayılı Kanun kapsamındaki kamu görevlilerinin imzalamak zorunda olduğu “Etik Sözleşme” belgesidir. Bir kişinin Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi’ne tabi olması için kamusal bir faaliyet yürütmesi zorunludur.

Aşağıdakilerden hangisi kamu görevlileri etik davranış ilkelerinden biridir?

Bu ilkeler aşağıda kısa tanımları ile birlikte sıralanmıştır. Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde, sürekli gelişim, katılımcılık, saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, kamu yararını gözetmek, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik, hizmette yerindelik ve beyana güvenin esas alınması.

Maybe you are interested in:

aile dizimi yaptıranların yorumları?

Related searches

  1. aşağıdakilerden hangisi “kurumsal yönetime ilişkin” düzenleme yapılan konulardan biri değildir?
  2. SPK KURUMSAL Yönetim İlkeleri
  3. Kurumsal Yönetim İlkeleri Nelerdir
  4. aşağıdakilerden hangisi “yönetişimin” unsurlarından biri olamaz?
  5. Kurumsal Yönetim Nedir
  6. dünyada kurumsal yönetim ilkelerini düzenleyen kurum aşağıdakilerden hangisidir?
  7. OECD kurumsal yönetim ilkelerinin ortaya çıkma nedenleri ve getirdiği düzenlemeler
  8. OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri

Leave a Comment