Patlıcan hangi mevsimde yetişir?

Patlıcan kış sebzesi mi?

Patlıcan hem sonbahar hem de yaz mevsimi sebzesidir. Dünya genelinde en çok yetiştirilen sebzelerden biri de patlıcandır. Patlıcan hem sonbahar hem de yaz mevsimi sebzesidir. Patlıcan Türk mutfağında yaygın olarak kullanılmakta olup hem yemeklerde hem de salataların içerisinde kullanılır.

Patlıcan hangi iklimde yetişir?

Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir.

Patlıcan ne sebzesi?

Çoğu kişi meyve dese de karşıt taraflı olarak sebze diyenler de çok fazla olmaktadır. Patlıcan ise bir meyvedir.

Patlıcan bitkisi nasıl yetiştirilir?

Toprak, nadiren patlıcan yetiştiriciliğinde kısıtlayıcı bir faktör olabilir. Ancak, bitki en iyi şekilde orta kumlu, yeterince süzek ve uygun havalandırması olan topraklarda yetişir. Derin kökleri sayesinde domates bitkisinden daha fazla kuraklığa dayanıklıdır. Aynı zamanda patlıcan sulu toprakları sevmez.

Patlıcan yaz mı kış mı?

Türk mutfağında eşsiz bir yere sahip olan patlıcan, yaz mevsimi geldiğinde reyonlarda yerini alır. Kimi yörelerde yazın bol bol alınıp kurutulması da yapılır. Güneş altında bekleyerek kuruyan patlıcanlar kışın da sofralarda tüketilir.

Patlıcan yaz meyvesi mi kış meyvesi mi?

Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler? Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.

Patlıcan su ister mi?

Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar. Patlıcanda bakım işleri: Çapa, sulama hastalık ve zararlılarına karşı gerekli tedbirleri almaktadır.

Patlıcan hangi mevsimde ekilir?

Patlıcan Hangi Ayda Ekilir? İçine girdiği yemeği lezzetli kılan patlıcanı sevmeyen pek azdır. Sıcak aylarda sofraların olmazsa olmazı bu sebzenin tohumunu ekmek için de havaların ısınmasını beklemek şart. Patlıcan tohumu ekmek için en ideal dönem ise nisan ve mayıs ayları.

En iyi patlıcan nerenin?

Türkiye’nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa’da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.

Patlıcanın ana vatanı neresidir?

Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika’da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika’ya oradan Araplar tarafında İspanya’ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa’ya taşınmıştır.

Kış mevsiminde neler yetişir?

Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.

Karnabahar yaz mı kış mı?

Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.

Patlıcan hangi toprağı sever?

Derin, geçirgen, organik madde ve besin maddelerince zengin, tınlı, tınlı-kumlu, PH’sı 6-6.7 arasında olan toprakları sever. FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ: Vejetasyon süresi uzun olduğundan doğrudan tohum ekimi ile yetiştirilemez. Tohumlar bölgemizde Aralık –Ocak aylarında ekilmelidir.

Patlıcan nasıl çok verim verir?

Düzenli yapılan sulamalarda patlıcan verimi artmaktadır. Toprakta bakır, çinko ve manganez uygulaması yapılmaktadır. Bu şekilde, meyve tutumu ve verimi artmaktadır. Hasat zamanı verim ve ürün kalitesi için önemli olan diğer bir faktör olmaktadır.

Patlıcan neden tutmaz?

Gece sıcaklığının 16°C’nin altına düşmesi ve düşük ışık şiddeti patlıcanda çiçek tozu canlılığını azaltır. Bu dönemde döllenme sekteye uğradığı için açan çiçeklerin %70’e yakını dökülür ve meyve tutumu sekteye uğrar. Patlıcan sıcaklık ve bağıl nem miktarı yüksek olduğu zaman vejetatif olarak gelişme eğilimindedir.

Ilkbahar ve yaz sebzeleri nelerdir?

İlkbahar mevsiminde tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler

  1. Mart: Havuç, ıspanak, pırasa, brokoli, havuç…
  2. Nisan: Bakla, erik, kuşkonmaz, enginar…
  3. Mayıs: Kiraz, erik, çilek, enginar, soğan, bakla, kuşkonmaz, sarımsak…
  4. Yaz meyve ve sebzeleri de mevsiminde tüketildiğinde, vitamin bakımından son derece zengindirler.

Maybe you are interested in:

kivi hangi mevsimde yetişir?

Related searches

  1. Patlıcan hangi mevsimde yetişir
  2. Biber hangi mevsimde yetişir
  3. Muz hangi mevsimde yetişir
  4. Bezelye hangi mevsimde yetişir
  5. Ispanak hangi mevsimde yetişir
  6. Karnabahar hangi mevsimde yetişir
  7. Kabak hangi mevsimde yetişir
  8. Domates hangi mevsimde yetişir

Leave a Comment