Samsun un gelenekleri nelerdir?

Samsun’un düğünleri nasıl olur?

Günümüzde geleneksel düğün âdetleri başka birçok ilimizde olduğu gibi Samsun’da da büyük oranda terk edilmiş ve salon düğünlerine geçilmiştir. Düğün günü damat, çalgılar eşliğinde mahalledeki evlerin önünden geçerek gelin evine kızı almaya gider. Gelin almaya "gelin geverilmesi" de denir.

Samsun düğün gelenekleri nelerdir?

Şerbetten iki gün önce oğlan evi kız evine şerbet için şeker, kahve, çay ve nişan takımı gönderir. Dini bayramlar olan Ramazan ve Kurban bayramları ile Hıdrellez günü oğlan evi kız evine kurbanlık koç gönderir. Düğünde gerek kız ve gerekse erkek evinin, gelen konuklara ziyafet vermesi geleneği vardır.

Samsun’da kız isteme nasıl olur?

Kız isteme töreni aslında diğer tüm yörelerimizdeki ile aynıdır. Ancak kız verilir ise buna Samsun köylerinde söz kesme denir. Nişana ise şerbet içmek adı verilir. Bu nedenle de nişan törenlerinde şerbet ikramı olmazsa olmazdır.

Samsun özellikleri nelerdir?

Samsun genellikle ılıman bir iklime sahiptir. Ancak sahil şeridi ve iç kesimlerinde iklim iki ayrı özellik gösterir. Sahil şeridinde (Merkez ilçe, Terme, Çarşamba, Bafra, Alaçam, 19 Mayıs, Tekkeköy ve Yakakent) Karadeniz ikliminin etkileri görülür. Bunun için sahil şeridinde yazlar sıcak, kışlar ılık ve yağışlı geçer.

Samsunun meşhur yemekleri nelerdir?

Samsun’da Ne Yenir? Birbirinden Lezzetli 10 Samsun Yemeği

  1. 1- Keşkek. Özellikle Çarşamba ilçesinde oldukça meşhur olan keşkek, tavuklu ya da sade olarak yapılıyor. …
  2. 2- Pide. …
  3. 3- Çakallı Menemeni. …
  4. 4- Simit. …
  5. 5- Baklalı Sarma. …
  6. 6- Oymaağaç Kebabı …
  7. 7- Nokul. …
  8. 8- Haluçka.

Samsun meşhur yemekleri nelerdir?

Samsun’un yerli halkına neyi meşhur diye sorduğunuz zaman duyacağınız cevaplardan biri kesinlikle “tirit” olur. Tirit, et suyuna kızartılmış ya da bayat ekmek konularak yapılan yemeğe denir. Genel olarak kaz, ördek, tavuk, dana ve koyun eti ile yapılan çeşitleri vardır.

Kız istemede kızın kıyafetini kim alır?

Ayrıca söz, nişan ve kınada gelinin elbisesi gibi gelinlik de düğünde erkek tarafının alması gerekenler arasındadır.

Örf ve adetleri nelerdir?

Söz konusu araştırmadan edinilen bilgilere göre, her ne kadar günümüzdeki yansımaları git gide azalsa da, Akçakoca folklorundaki belli başlı örf ve adetler aşağıdaki gibidir:

  1. Kız ve Erkeğin Tanışması …
  2. Sevdalılık Günleri. …
  3. Sıra Gözetme. …
  4. Başlık Parası …
  5. Kız İsteme. …
  6. Söz ve Nişan. …
  7. Çeyiz. …
  8. Kına Gecesi.

Karadeniz düğünü nasıl olur?

Karadeniz Düğün Adetleri Bu geleneğe göre damat düğün günü davul zurna eşliğinde arkadaşları tarafından evinden alınır ve dere kenarına götürülerek kıyafetleriyle suya atılır. Daha sonra sudan çıkarılan damat, kazanda kaynatılan suyla yıkandıktan sonra damatlığı giydirilir ve düğüne hazırlanır.

Kızı kim ister?

Kız evinde aile büyükleri kendi aralarında sohbet ederek görüşmeler başlar. Daha sonra tüm ev bireyine hazırlanan kahveler sunulur ve damada gelenek göreneklere göre tuzlu kahve ikram edilir. Kız isteme merasimlerinde, erkek tarafının en büyüğü evlenilecek kızın babasından kızı ister.

Istemede erkek tarafı ne yapar?

Erkek tarafına verilecek olan söz bohçası damadın kişisel kullanımına uygun hediyelerden oluşur. Pijama takımı, terlik, çorap, mendil, havlu gibi hediyelerin yanı sıra cüzdan, tıraş takımı, parfüm gibi hediyeler de konabilir. Bölgesel olarak hediyeler bazen değişiklik gösterse de genel olarak benzer hediyeler verilir.

Istemeye neden Perşembe olur?

Kız isteme; Perşembe günü uğurlu gün sayıldığı için, kız istemeye Perşembe günü gidilir. Kız beğenmeye gidildiğinde, kız beğenilmezse hiç konuşulmaz; eğer oğlan çok istiyorsa caydırmaya çalışılır. Kız, ailenin davranışları ve ev hali beğenilmişse, kız isteme hazırlıkları başlar.

Samsun neyi ile meşhur?

Samsun’a yolu düşen herkes için önerilecek belirli meşhur lezzetler bulunuyor. Bu lezzetlerden önce Samsun il sınırları içerisinde rahatlıkla bulabileceğiniz köy tarhanası, nokul tatlısı, Bafra pidesi, fasulye turşusu, Terme pidesi, tereyağı, salça, yöresel reçeller ve peynir gibi tatları deneyimlemenizi öneririz.

Samsun’un en güzel ilçesi neresi?

Samsun’a bağlı Atakum ve Bafra ilçeleri deniz kıyısında bulunması nedeni ile yaz turizminde önemli bir konuma sahiptir. Ayrıca ticari açıdan da önemli bir rol oynayan Atakum ve Bafra şehirlerinin doğal güzellikleri, tarihi ve turistik yapıları her sene on binlerce turisti kendilerine çekmektedir.

Samsun eski adı nedir?

Türkler birlikleri zamanında Danişmentliler tarafından Samsun kuşatılmış ise de alınamamıştır. Anadolu Selçukluları zamanında Samsun`un Müslüman yerleşim yerleri 1.185 yılında Anadolu Selçuklu hakimiyetine geçmiştir. İlk defa Amisos ismi Selçuklular tarafından Samsun olarak değiştirilerek kullanılmaya başlanılmıştır.

Samsun yöresel kıyafetleri nelerdir?

Samsun Halk Dansları Giysileri • Kadın Giysileri Çarık, corap, paçalı don, üç etek, önlük, başlık, iç yelek, cepken. Erkek Giysileri Çarık, çorap, şalvar, aba, gömlek, bel kuşağı. Samsun Halk Danslarında kullanılan yöresel çalgılar • Bağlama, tambura, cura, zurna, klarinet, kaba davul, davulbaz, tef, cümbüş, kaval.

Samsunda en çok ne yetişir?

Samsun lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1. sırada yer alırken ve biber üretiminde 2. sırada yer almıştır. Samsun’da en çok ekilen ürünler biber, yeşil fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerdir.

Samsun’a ait türküler nelerdir?

İl İl Türkülerimiz Samsun

  1. Ata Binmiş Gidiyor. Ümit Tokcan. 03:32.
  2. Çarşamba Dedikleri. Güven Yapar. 03:40.
  3. Sarmaşık Bülbülleri. Celal Bakar. 03:32.
  4. Çarşamba’yı Sel Aldı Tugrul San. 05:03.
  5. Sular Durulur Derler. Ümit Tokcan. 03:40.
  6. Eymeleri. Celal Bakar. 03:34.
  7. Yamadan Gel Yamadan. Bilge Şan. …
  8. Yol Üstüne Kurdum Kara Kazanı Bircan Pullukçuoğlu.

Samsun neyi meşhur tatlı?

Samsun’un En Meşhur Tatlısı: Samsun’da deneyebileceğiniz tatlılar arasında kıvratma, nokul, kocakarı gerdanı tatlısı, palüze ve fırında kabak tatlısı bulunmakta. Özellikle nokul tatlısını Samsun’da denemenizi tavsiye eder, hatta paket olarak satın alıp bu lezzeti evinize taşımanızı öneririz.

Samsunda kışın ne yapılır?

  1. 1. şahinkaya kanyonu. 196. Kanyonlar. …
  2. Bandırma Vapuru Müzesi. 388. Özel Müzeler. …
  3. Piazza. 287. Alışveriş Merkezleri. …
  4. Samsun Amazon Heykeli. 182. Anıtlar ve Heykeller. …
  5. Göğceli Camii – Tarihi Ahşap Çivisiz Cami. Tarihi Yerler • Mezarlıklar. …
  6. Onur Anıtı 164. …
  7. Gazi Müzesi. 103. …
  8. Kus Cenneti. Doğa ve Vahşi Yaşam Bölgeleri • Parklar.

Samsuna Neden Samsun denilmiş?

İsmin İbranice kökenli olduğunu savunan görüşe göre İbrani lider Samson, Karadeniz kıyılarına kadar gelip bir kent kurmuş ve kente kendi ismini vermiştir. Diğer bir görüşe göre ise isim Nuh’un oğullarından biri olan Sam’dan türemiştir.

Kına gecesi kuaför masrafı kime ait?

Kına gecesinde yapılan masraflar erkek tarafına aittir.

Nişan Fotoğraf parasını kim öder?

nişanı erkek tarafı yapar ve fotografçı da onlara aittir..

Nişanda kuaför parasını kim verir?

– Nişan alışverişi sırasında kız tarafının bohçalık eşyalarını ve nişan kıyafeti, ayakkabı ve gidilecekse kuaför masraflarını erkek tarafı karşılar.

Geleneklerimiz nelerdir örnekler?

– Büyüklerin elini öpmek, – Doğum ile bebeğe hediyeler getirmek, – Vatani görev için asker uğurlaması, Gelenek ve görenek açısından maddeler halinde bunları ele almak mümkün.

Evlilik adetleri nelerdir?

Bu aşamalar: kız beğenme, kız isteme, nişan takma, düğün günü kesme ve düğün kurmadır. Düğün kurma; bayrak merasimi, bayrak dikme, bayrak kurbanı, çaba ya da kırkım, düğün eğlenceleri, kına yakma, damat tıraşı, gelin almadır.

Geleneklerin özellikleri nelerdir?

Gelenek, genel olarak üç bağlamda ele alınabilir. İlki geçmiş yaşam biçimlerinin içinde yaşanılan ana taşıdıkları maddî ve manevî değerler bütünüdür, ikincisi ise geleneğin özünü teşkil ettiği ifade edilen kutsalla olan ilgiden dolayı geleneğin zengin ve kutsi değerler ihtiva eden köklü yanıdır.

Maybe you are interested in:

platolar haritada nasıl gösterilir?

Related searches

  1. Samsun gelenekleri
  2. samsun’un kültürel özellikleri nelerdir
  3. Bafra gelenek ve görenekleri
  4. samsun’un tarihi yerleri
  5. samsun’un düğünleri
  6. samsun’un kültürel özellikleri kısa
  7. samsun’un yöresel kıyafetleri ve oyunları nelerdir
  8. samsun’un özellikleri kısaca

Leave a Comment