Tecessus nedir?

Tecessüs etmek ne demektir?

Bir kimsenin öğrenilmesini istemediği özel durumunu merak etme, araştırıp soruşturma anlamında ahlâk terimi. Sözlükte “araştırmak, dikkatle bakmak” anlamındaki cess kökünden türeyen tecessüs “gözetlemek, bir haberi araştırmak, iyice öğrenmek” demektir.

Tecessüs caiz mi?

Tecessüs, gıybet ve suizan olur ki, hepsi haramdır.

Tecessüs neden yasaklandı?

Tecessüs, yapı itibariyle iyi niyet de taşımadığı için İslam dininde kesin bir dil ile yasaklanmıştır. Tecessüs etmek, günümüzde özel hayat gizliliğine benzetilebilir. İnsanların genellikle kusurlarını ve ayıplarını saklı tutmak istedikleri görülmektedir.

Tecessüs nedir hadis?

tecessüs-nedir-hadis

İnsanların gizli kusur ve ayıplarının araştırılmasına, aşırı ve hatta gereksiz merak anlamında tecessüs denilmektedir. Her ne kadar hadis metinlerinde, önemine işâret için ayrıca tehassüs kelimesiyle ifâde edilmişse de gizli konuşmaların dinlenmesi, tecessüse dâhildir.

Dini araştırmak günah mı?

İslamî konuların hikmetlerini anlamak için aklımıza takılan soruları sormamızın ve araştırmamızın bir mahzuru yoktur.

Vela Tecessesu ne demek?

Buradaki manası ise bir kimsenin ayıbını veya kusurunu araştırmak. Taberî "velâ tecessesû" (Hucurât/12) âyetini şöyle tevil eder: “Birbirinizin gizli hallerini gözetlemeyin, kusurlarını ortaya dökmek amacıyla insanların sırlarını araştırmayın."

Islamda özel hayatın gizliliği ne denir?

1.1. İslam Hukuku, Özel Hayatın Gizliliği kavramını mahremiyet olarak ele alır.

Dinde Sorgulama olur mu?

Sorgulamak elbette kuranda emredilmiştir. Ancak sorgulamanın nasıl olması gerektiği de önemli bir konudur. İnsan sadece akıldan ibaret bir yaratık değildir. Diğer pek çok duygusu da doğruyu bulmasını sağlar.

Mahremiyetin ihlali tecessüs ne demek?

Ayıp ve kusur araştırmak demek olan tecessüs, esasen kötü zanna dayanan nefsânî bir davranıştır. Zira gizli kalmış kötülük ve çirkinliklerin araştırılıp ortaya dökülmesi, onların âdeta bulaşıcı bir hastalık gibi toplumda revaç bulmasına sebebiyet verir.

Allah sinirlenir mi?

Kur’an ve hadis anlatımlarında Allah kızar ve öfkelenir, "öç alma" yoluna gider, yatışır, düşünür, acır (Rahim), bağışlar; "efendi (Rabb) ve "kral" (Melik) olur, evi ve tahtı vardır. "Zorba" (Cebbar), "sevecen, "(Vedûd), öfkelidir (Celil).

Kuranda dinden çıkmanın cezası nedir?

b) Dinini terk eden, dinine karşı hainlik yapmış olur. Bu sebeple, mürtedin işlediği suç bir nevi “hıyanet-i vataniye”dir. Bunun cezası ise ölümdür.

Zannın çoğundan kaçının ne demek?

(Birbiriniz hakkında kötü) Zandan (ve tahmini kurgulardan) çok kaçının; çünkü zannın (haksız ve alâkasız olan) bir kısmı günahtır (ve yalandır. Ve sakın) tecessüs de yapmayın (birbirinizin gizli ve ayıp yönlerini araştırmayın).

12 ayet nedir?

12: Ey iman edenler! Peygamber’le gizli ve özel görüşmek istediğinizde, bu görüşmenizden önce muhtaçlara bir sadaka verin. Bu, hakkınızda hem daha hayırlı, hem de kalbî sâfiyet, samimiyet ve temizlik açısından daha uygun olandır.

Kim ölmüş kardeşinin etini yemek ister?

Efendimiz (s.a.v.) Gıybet’i anlatırken; ‘Kişinin ölmüş kardeşinin etini yemesi gibidir. ‘ buyuruyor. Böylece bu günahın hem Allah Teâlâ katında hem de kulları arasında ne kadar adice, alçakça ve iğrenç bir fiil olduğuna dikkatlerimizi çekiyor.

Eşler arasında özel hayatın gizliliği olur mu?

Kişiye bağlı ve onun kişisel gelişimiyle ilgili olan özel hayatın gizliliği hakkı, evlilikle tamamen ortadan kalkmaz. Taraflar evli olmaları ve aynı konutu paylaşmalarından dolayı birbirlerinin kişisel eşyalarına ve özel yaşam alanına giren hususlara kolayca ulaşabilme imkanına sahiptirler.

Özel hayatın gizliliği hangi hakka girer?

Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz’ (Anayasa 20. md.). Bu hak, Anayasa ile de güvence altına alınmıştır. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte özel hayata dâhil olan alanların boyutları da genişlemiştir.

Maybe you are interested in:

basamak değeri nedir?

Related searches

  1. suizan ne demek
  2. asabiyet ne demek
  3. koğuculuk ne demek
  4. ihtikar ne demek
  5. riya ne demek
  6. küfüv ne demek
  7. i̇nfak ne demek
  8. fasık ne demek

Leave a Comment